13 коментара за “Защо на 9 януари бях пред паметника на съветската армия в София

  1. Надписът върху постамента на паметника действително е: „На Съветската армия освободителка – от признателния български народ”, но под него грижлива българска ръка е допълнила с черен спрей: „Безбожници, комунисти, окупатори“. Анализът е много добър, направен на базата на документални материали. Вероятно във в. „Работническо дело“, орган на Българската работническо партия /комунисти/ ще могат да се намерят още доказателства за сервилното поведение на българските комунисти по отношение на съветските окупатори на държавата ни. Във връзка с масовите уволнения на професори от Софийския университет, несъгласни с новата власт и отстраняване на недоволните студенти има такава реплика на К.Драмалиев (юли 1946 г.), която съм извлякла от вестника. „Университетската реакция още не е доубита.“ Думите са изречени в Народното събрание. Въобще заслужава си да се прегледат както цитираният вестник, така и „новото“ законодателство след 1944 г., публикувано в „Държавен вестник“. Много благодаря за изнесените данни.

  2. Pingback: ЗАЩО НА 9 ЯНУАРИ БЯХ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ | Bulgarian Blog

  3. Хубаво е да го има този паметник. Да ни напомня за дивотиите, дето сме ги натворили като сме се съюзили с нацистите.
    Съгласен съм за надписа, не е много адекватен.
    Но обърнете внимание на паметника. Отгоре е един обикновен войник. Такива като него са го вадили от мизерните селца в СССР, давали са им една винтовка с четири патрона и са го подкарвали в пехотна атака. Точно като добитък на заколение. А ако отстъпи отзад са го чакали неговите СМЕРШ части, с картечници, за да разтрелват „страхливците“. Тези войничета са стигнали до Берлин и са отървали света от нацизма. Паметник на тоя войник не трябва да се събаря. Виж, ако беше на Сталин, някой генерал или комунистически функционер – да се гътне. Ама да гътаме паметника на въпросния незнаен войник – не съм съгласен. Със съвсем същата логика да вземем да гътнем паметниците от освободителната война от 1877-1878 г. Да вземем и да махнем и малкия паметник на майор Томпсън в планината. Така до никъде няма да стигнем…
    Крали са и са грабели, това е така, но за това са им виновни командирите. Миша от някое село след една година воюване е толкова подивял, че само страхът от разтрел може да го спре да мародерства. А както виждаме това не се е правило, командирът на незнайният войн е бил леко мърляч.

    • Тогава да им дигнат паметник в мизерните селца в СССР.
      Тук нито сме мизерни, нито сме селяни и най-важното, не сме СССР!

      А за политиката на Негово Величество и Богдан Филов,
      ти не си компетентен да говориш и оценяваш.

      • А ,кой е компетентен да говори и оценява политиката на НВ и Богдан Филов?

  4. „Тук нито сме мизерни, нито сме селяни и най-важното, не сме СССР!“
    За последното от трите си напълно прав!

  5. Паметника е построен десет години след `44-та и заслугите за това закъснение във времето са на ГОРЯНИТЕ. Руската система в образованието ни не споменаваше нищо за тях и дочувахме за Унгарска и Чешка съпротива но за нашите ГОРЯНИ нито дума. Този паметник трябва да остане за тяхна почит, като това се отбележи на паметника и не се пипа нищо друго по него ЗА ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ!!!

  6. Идеята за паметник на горяните е интересна. Съвременна Българи не знае много за тези люде. Странно защо не се говори за тях. За кого са неудобни явно и днес.

Вашият коментар