Архивите говорят

Представяме ви различни документи, които касаят историята на паметника на съветската армия в София – взимането на решението за неговото създаване, стенограми от дискусии в Общинския съвет през 40-те и 50-те години на мин. век, обявяването на конкурса за изграждането и др. Смятаме, че тези документи по безспорен начин доказват, че „паметникът“ е мрачен символ на тоталитарния период в България и еманация на най-жестокия терор упражняван някога върху човешки същества.

Над рубриката работят Кубер Сапарев, Христо Петков и Венцислав Кръстев.
Предварително се извиняваме за възможни допуснати технически грешки.

6 коментара за “Архивите говорят

  1. Чудесно! Когато документите говорят, комунистите …. откачат. )))

  2. Много внимателно прочетох протоколите и не намерих нищо осъдително в тях.
    Не виждам нищо криминално или осъдително в нормални актове на общината във връзка с разполагането на паметник, като решенията са формулирани при съобразяване и във връзка с КЗСП на града и общото му архитектурно развитие , както и във връзка с въздействието на паметника.
    Разбира се, всеки паметник се поставя с оглед на възвеличаването на някакво историческо събитие и цели определено въздействие ..или може би трябва да приемем, че Триумфалната Арка (Arc de Triomphe) в Париж следва да бъде преместена от центъра на площад „Шарл дьо Гол“, някъде в индустриалната зона или да я забият на гъза на географията в някакъв псевдо -музей… някак си не е удобно, нали драги демократи.

    А архивите са си най -нормални, но явно преждепишещият Славимир Генчев не си е дал зора да ги прочете.

  3. Др. Иванов, не може за нещо ненормално, каквото е паметникът на съветската армия окупаторка, да има нормални административни актове. То и „народният“ съд се е провеждал като …. съд. Но човек с нормално име като Вашето няма как да проумее това.

    • Единственотто ненормално нещо в България е мисленето на сороститутските подлоги, като Вас… нищо лично, господине, но бихте ли ни уведомили какво ненормално виждате в Паметника на съветската армия в София, при положение ,че такива има и в Германия, и в Австрия, а там никой нищо ненормално не вижда в тях.
      Може би Вие имате някаква по -особена визия от тази на немския и австрийския народ, и официалните немски и австрийски власти ?

  4. Паметникът няма да падне никога, оставете историята на историците, защото реабилитирате фашизма.

Вашият коментар