Инициативен комитет

За връзка с Инициативния комитет +359 898-621290

51 коментара за “Инициативен комитет

  1. В книгата си „Цивилизацията“ Кенет Кларк описва варварите, разрушили гръко-римската цивилизация, като хора, които унищожават всичко, което не разбират. Аз бих Ви оприличил, уважаеми активисти, също като хунвейбини и талибани. За съжаление няма кой да ви прати на село, както е направил Мао с хунвейбините след така наречената Културна революция в Китай. Убеден съм, че мнозина от вас са дощли тъкмо от село. Едната от дамите от инциативния комитет мяка усилено, което е изключително дразнещо за слуха на всеки софиянец. Определям се като такъв, защото родът ми се е преселил в София в началото на ХХв., преди около 100 години. Не приемам варвари от селата да идват тук, за да рушат града, който обичам.

    • E*ах ти и ухото и другото. Ако имаше и ХАЛ-ХАБЕР от диалекти на българският език нямаше да се изкажеш толкова неподготвен, като пърле пред майка си.

      Ня’я ти се обяснявам защо грешиш, явно си на някакъв пиедестал, дето си голямата работа, като рода ти се е ПРЕСЕЛИЛ в София.

    • Роден съм в София, баща ми е роден в София, дядо ми също е роден в София, а пра-дядо ми е бил министър в Царското правителство и заместник председател на Народното събрание. Айде да уточним, от къде сме доведени ние членовете на Инициативния комитет?
      Много велики българи също са „мякали“, както вдъхновено се изразява почитаемия Ангел Григоров, по простата причина, че съвсем не всички, оставили светла диря в нашата история са родени и израснали в София.
      Аз също обичам града си, но ми е тежко да гледам как се размахва над главите ми оръжието на чужда държава. И въобще – каквото и да било оръжие…
      И понеже е очевидно, че почитаемият Г-н Григоров има предвид рушене и варварство, държа да уточня, че не споделям неговите възгледи. Желанието и целта на Инициативния комитет е да демонтира ПСА и той да бъде съхранен за поколенията в Музей на тоталитарното изкуство.
      Ако Г-н Григоров обича да му се размахва чуждо оръжие над главата, би било по-удачно да живее в чужда държава. Това тук е България и тя е за да могат българите да живеят свободно в нея!

      • Добър ден. Защо заедно с паметника не демонтирате и детски градини, училища, театри, университети, жилищни блокове, заводи, болниците, Дунав мост, всичко това, което построено след 1945 година? Та нали всичко това строено по време на съветската окупация донякъде с силите и парите на окупанти? На окупанти, които се борели след ужасна война с мизерия и разруха, гладували, но помагали да се появи Дунав мост. Нека да остане това, което било преди 1944 година и това, което се появило след 1989 ( май ще останат само хипермаркети с немски стоки). И да не забравяте да сложите нов паметник за американски самолет, който бомбардилал София, може би на същото място. А това, че всеки път рисуват по памятника е срам за „художниците“. Много сила и много смелост трябва да имаш да воюваш с паметника.

    • Браво …един неподкупен и мислещ човек. Не обръщайте внимание на платената ЦРУ паплач.

    • има нещо по-страшно от простия варварин – и това е умния варварин. този вид варварин приема първия вид варварин за „необходимото зло“ – което ще го издигне на пиедестала (например на демократ). а още по-страшното е, че ако перефразираме Оскар Уайлд, то, за да се спасим от разрушението (каквото и да е то), трябва да му се отдадем. закони човешки…

  2. Сталински подход на Ангел Григоров: депортиране, местожителство, културна революция….
    Ето затова, че в България така дълбоко са унаследени сталинските модели на поведение към хората, ще доведем инициативата за демонтирането и преместването на паметника извън центъра на София до край.

  3. Чудя се – какъв е тоя начин на дискусия. Хунвейбини, талибани, сталински подход, сталински модели, варвари. Няма кой да защитава теза като нормален човек.

  4. Тази моя препратка:

    http://www.trivago.bg/%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD-8514/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB-%D0%B2-%D1%82%D0%B8%D0%B9%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD-199051

    към един друг паметник и то не къде да е, а в Берлин, беше класифицирана от Господин Аладин / админа на сайта, най-вероятно/ , като спам и изтрита. Защото е по-лесно да унищожиш нещо, дори и чужд коментар, вместо да разсъдиш върху неговото съдържание. Явно не на всички им се удава да разсъждават. Да ни е жив и здрав комитета. И ние, че не ни чака добро…

    • Попов, научете първо да четет и пишете на български и тогава ни поучавайте! Когато се използва обръщението господин (което се пише с малка буква) след него следва фамилно а не малко име. Освен това не се казвам Аладин, а Алдин.
      Паметника в Берлин сме писали сто пъти за него, аз лично живея в Берлин и съм го виждал и него и другите два, няма защо да ми поствате снимки, имаме си достатъчно. Мемориала в Тиъргартън, както и другите два в Берлин – тези в Панков и в Трептовер парк са костници. В този конкретно са погребани костите на над 2500 войни, а за освобождаването на Берлин са загинали близо 80 000. Та не разбрах каква е връзката с нашия паметник и защо поствате тук този линк. Според мен си е спам все пак.

      • Май нещо немският ви не е много на ниво за живеещ в Берлин.Ако не ме лъже паметта на немски името звучи като Тиргартен. Както и да е … Да започна да обяснявам азбучни, а вече и видни с просто око, истини, на лица като Вас, които срещу заплащане продължават да осъществяват плана на Алън Дълес и доктрината „Кенеди“ е абсолютно безсмислено.
        Засега ще Ви уведомя само за едно – докато моето поколение е живо / 45 – 50 годишните / все още има хора, които ще застанат срещу машините изпратени да демонтират този паметник.

        След като умрем, може да освинвате историята както си поискате, но се надявам, че това ще се върне с пълна сила върху поколенията Ви, защото всъщност Вие не сте нищо повече от едни мръсни предатели, което ви е генетично заложено.
        Винаги се сещам за Самуил и брат му предател Аарон, синът на Аарон – Иван Владислав , оцелял единствен,тъй като Гаврил Радомир -син на Самуил, помолил баща си да го пощади.Иван Владислав пък предал братовчед си Гаврил Радомир.Внукът на Аарон и син на Иван Владислав – Алусиан предал пък Петър Делян /внук на Самуил и син на Гаврил Радомир/ ,когато Петър Делян почти бил освободил България. Алусиан ослепил Петър Делян и избягал при византийския император Михаил 4. В последващата голяма битка, Петър Делян води войската си сляп и претърпява огромно поражение.Заловен и затворен , което коствало на България оше около 140 години робство.

        Та и при Вас е генетика- за трети пореден път оскърбявате и предавате единствената,подчертавам – единствената държава,която се държеше с нас като с равностойни партньори във всякакъв аспект.

  5. Защо трябва един паметник да се охранява?
    Ако той е добър, кой би искал да го осквернява?
    Защо няма нужда от охрана на паметниците на Левски, на Ботев, на Вазов, на Пушкин???
    Вместо да строите защити на този монумент създаден от подтисници, преместете го там където му е мястото – в музей!

  6. Според мен промяна трябва да има:
    По-радикалната: бронзовите статуи на паметника да се демонтират и да се преместят в новосъздадения музей на социалистическото / комунистическото изкуство, а на тяхно място да се поставят нови, представящи българските ханове и царе, допринесли за основането, утвърждаването и развитието на България. Най-отгоре логично е да е основателят й хан Аспарух, на чието име има кръстена само една улица в София, а за паметник да не говорим. Това е най-малкото срамно отношение на потомците му.
    Ако това не се случи, то поне надписът на паметника отпред трябва да се промени, защото съдържа исторически неистини.

    • А защо не и скулптурна реализация на картината „На нож“.Духовният подем на българите по време на войната със сърбите и на Балканската война е едно от върховите постижения в българската история.Баба ми ми е разказвала как при обявяването на Балканската война, в Сливен масово са затворили кепенците на дюкяните в чаршията и са тръгнали на война.Накои даже и по терлици.

  7. Razbira se che trjabva da se demontira tozi pametnik,njakoi da e vidjal da ima pametnik na amerikanskijat voinik v zapadna Evropa

  8. Уважаеми дами и господа,
    Този срамен паметник касае не само столицата. Аз съм от Бургас и за мен е недоразумение в страната ми да има паметник на армия окупатор. Колкото по-бързо бъде премахнат, токова по-малко срам!

    • Градски, защо не кажеш, че и в Бургас на площад Тройката стърчи подобно грозилище?! Него няма ли да го демонтираме?!

  9. В случая важното е, че София е столица на България, която пък е член на НАТО и ЕС, а в нейния център все още стърчи едно идиотско съоръжение, което олицетворява изнасилването на българската история и насаждането на сталинския комунизъм у нас. А това кой откъде е не променя тази мрачна картинка.

  10. Уважаеми българи, Паметника на Съветската армия е уникално, неповторимо произведение на Социалистическото изкуство! Наш дълг е, докато можем, да пазим паметта за създаденото и паметта за парливата истина независимо каква е тя! Младото поколение трябва да знае за жертвите на фашизма и комунизма. Ние “окупираните” българи от Съветската армия сме създавали технологии и продукти, които могат да бъдат гордост за всяка нация! Нима не знаете за дебатите свързани с демонтирането на Айфеловата кула преди по-вече от век? Но сега Айфеловата кула в Париж е обновена, усъвършенствана, модернизирана и привлича огромен туристически поток от който Франция печели! Не знаете ли съдбата на Статуята на свободата? Тя е била предназначена за Египет, но от политически съображения не е монтирана там и сега от това Америка печели! А в Испания има възстановени паметници дори и на диктатора Франко. А в центъра на Мадрид видях на восъчни фигури човек с набит в ануса кол излизащ през устата. Отвратителни ужасяващи картини пресъздаващи събития от инквизициите на 17 век, но грижливо пазени. А в Букурещ видях, че на паметника на разстреляните комунисти Николае и Елена Чаушеску няма нито една драскотина и нито капка боя! А малката червена петолъчка стои непокътната! Ето как хората си пазят истината за историята! Я погледнете в най-новия южен парк на столицата ни как изглежда сега паметника на създателя на Боливия! Не е ли срам и позор? На това ли ще учим децата? Мили, пприятели, уважавайте истините в историята! Вместо подписка за демонтиране, защо не обявите конкурс за обновяване на паметника с подробна информация за истините, които защитавате с цел да привличаме туристи? Погледнете в огледалото на съвестта си и си отговорете колко лева бихте дали за разрушаването на този паметник? Не, не бива! Предложете нещо ново! Издигнете на по-висок етап съществуващата даденост, но не я разрушавайте, не правете тази грешка! Не разрушихме ли вече толкова много? Само глупакът повтаря грешките си, а умният се учи от грешките на другите! Ето сега пред нас се открива уникалният шанс именно ние да отдадем заслужена почит на победителите във Втората световна война, на армията отдала 27 000 000 жертви обикновенни работници и селяни хора от народа. Та кое събитие е по-значително Изложението в Париж или Втората световна война? Помислете! Нима е разумно да демонтираме Мадарския конник и Рилският манастир затова, че не отговарят на политическите ни схващания? Да открием дарителски фонд! Аз лично ще предоставя цяла месечна пенсия за възстановяване на счупената ръка на средната скулптура и счупените пушки! Защо например да не напишем имената на всичките 50 000 000 жертви на 2-та световна война? Предлагам Ви с чувство на уважение да се отнесем към вече създаденото от нашите деди ! С уважение инж. Ленин Велинов Станоев тел. 0887925122

    • Уважаеми инж. Станоев,

      Споделям загрижеността Ви за запазване на историческата памет, съхранена в материалните символи на миналото. В самото начало на прехода попаднах на статия, озаглавена „Не на булдозерите“, която апелираше да не се увличаме в разрушаването на омразните комунистически фетиши, стърчащи на всяка крачка в градове, села и паланки, а да бъдат събрани в един музей на комунизма. За да можем да показваме на младите хора фалша на един строй, спрял историческото ни развитие за десетилетия, за да не се забравя какво сме преживели! Разгеле, появи се такъв музей, макар и с претенциозното име Музей на „социалистическото изкуство“.

      Та, очевидно не сте прочел каква цел си поставя инициативният комитет – написал го е г-н. Христо Петков:

      „Желанието и целта на Инициативния комитет е да демонтира ПСА и той да бъде съхранен за поколенията в Музей на тоталитарното изкуство.“

      Да не говорим, че кметът на Димитровград отдавна изрази желанието си да приюти въпросия монумент. Халал да му е!

      А защо искаме да се махне тази символика от центъра на стокицата ни, е обяснявано нееднократно, но чува само „който има уши“, казано по библейски. Очевидно Вие не сте „чул“; Ще повторя с две думи, надявайки се да разберете:

      Съветската армия навлиза в България като враг на 5.09.1944г. Съветският съюз обявява без всякакво основание война на единствената формално принадлежаща към противниковия лагер държава, която през цялата война не само не изпраща нито един свой войник на фронта, но и поддържа дипломатически отношения с него. Съветските войски са посрещнати без нито един изстрел и нито един съветки войник не загубва живота си в България по военни причини. Съветският съюз осъществява няколкогодишна окупация на страната, чиято съюзна армия дава 30 000 убити в последната фаза на войната, поднася властта в ръцете на престъпна шайка послушни свои слуги, установява мракобесническа комунистическа диктатура. И нахално се обявява за „Освободител“! Не, неговата армия е окупационна армия и символи на преклонение и благодарност към нея нямат място по българските площади и паркове!

      Ако можете, разберете каква е нашата кауза; ако не, останете си с „революционното“ име и пускайте пенсията си за ремонт на счупените пушки „на средната скуптура“.

      Не ми се иска да Ви обиждам, но не мога да не си спомня Пушкин:

      “ … и не оспоривай глупца!“

      • Уважаеми господин Иванчев, може ли да ни обясните по -точно, как социалистическата обществено-икономическата конструкция и организация на обществените отношения е спряла историческото ни развитие за десетилетия. Дайте някакви аргументи, щото язе с простата си глава видим дека нещо последните години се убъркаа нещата.

        Язе например можем да Ви цитирам, пияндето Чърчил – „От Рощок на Балтийско море до Триест на Адриатическо през континента е спусната желязна завеса. Зад нея останаха древните столици на Централна Европа.“

        Само дето не каза, че те я спуснаха , а терминчето „желязна завеса“ е копи – пейстнал от Гьобелс.

        Язе тека си спомням и за “ доктрината Труман“ по- известна като начало на Студената война, язе също тека си спомням и за плана „Маршал“, който уж целеше да възстанови пострадалите от Втората свтовна война страни, но и до днес пропускат да кажат в медиите за подличкото условие – държавата да не се управлява от комунистическа партия. Вследствие на това подличко, чисто по западноевропейски и американски условие, пари за възстановяване бяха дадени даже и на Германия /Западна естествено/, докато на действително пострадалите страни не им бе дадено нищо и се наложи те сами да преодоляват икономическите проблеми,настъпили вследствие разрухата от войната. Забравят също да споменЪт, че в Италия и Франция,непосредствено след войната, изборите са спечелени от комунистическите и социалистическите партии, които за да вземат парите по плана Маршал, от които държавите им имат нужда, се отказват от властта. Разбира се после идването им на власт не се и допуска.

        Забравят да кажат също, че Империята на доброто и демокрацията – САЩ от 1945г. досега е предизвикала и участвала в над 200 военни конфликта , от които 49 са войни, а Империята на Злото – СССР е участвала в 10 -тина, от които само една война – тази в Афганистан и то беше поканен от афганистанското правителство за помощ.

        Независимо от всички тези спънки и прочие гадорийки на САЩ и компания , социалистическият блок издържа, вярно със съответните жертви относно благосъстоянието на населението си и тъкмо нещата влязах в ритъм ….хоп, другаря Горбачов.
        Действително, шапка свалям на ЦРУ …успешно разработиха операцията , направиха три генерални репетиции – Унгария 56, Чехословакия 68, Полша 80 и накрая ударът бе насочен право в сърцето …

        Та във връзка с предателя Горбачов и с хора, явно изпълняващи нечия политическа поръчка, не мога да се стърпя да не цитирам Цицерон, не се обиждайте.

        “ Един народ може да преживее глупците си и дори безумно амбициозните. Но предателството отвътре го съсипва. Врагът пред портите на града не е толкова страшен – той е ясен, той развява открито знамената си. Но предателят се движи свободно между хората вътре, лукавият му шепот шумоли из улиците, носи се сред залите на държавните институции. Защото предателят не се демонстрира като такъв; той говори езика на жертвите, облича се като тях, изглежда като тях. Той разлага душата на нацията, той работи тайно и невидимо през нощта, подкопавайки стожерите на града, той заразява политическото тяло, лишавайки го от способност за съпротива. Не убиецът, а той трябва да внушава вледеняващ ужас.“

        Цицерон, 106-43 преди Христос
        Римски държавник, оратор и философ

        На Вас и всички като Вас, препоръчвам книгата на двама честни американци / има и такива / – Роджър Киърън и Томас Кени

        ПРЕДАДЕНИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ

        Разрушаването на съветската система
        (Вътрешни обществено-икономически фактори)
        1917 – 1991

        Socialism Betrayed:
        Behind the Collapse of the Soviet Union
        By Roger Keeran and Thomas Kenny
        2004 International Publishers Co., Inc.

        Единият е професор и ако не ме лъже паметта нобелов лауреат. В нея ще намерите всички аргументи, които са Ви необходими и които търсехте от един от малкото честни и почтени хора в този форум – Ленин Станоев.

        Ето Ви и линк – http://left.ru/bib/keeran/index.html

        И за да завъша във Ваш стил, тъй като и аз съм почитател / по демократичному – фен / на Пушкин, общувайки си / по демократичному – комуникирайки / с Вас се сетих за една негова епиграма, написана за Воронцов, не се обиждайте, прошу прощения.

        „Полу-милорд, полу-купец,
        Полу-мудрец, полу-невежда,
        Полу-подлец, но есть надежда,
        Что будет полным наконец.“

        А. С. Пушкин.

        Драго ми беше да си попишем, надявам се, че няма да триете коментарите ми, щото ще бъде във висша степен недемократично от Ваша страна, а и Господ види всичко, нали милорд.

      • Вие сте от 5-тата колона предаващи суверенитета на България дори и без пари!

    • Георги Василев

      Уважаеми инж. Ленин Станоев,

      След като поставяте определението „окупатор“ в кавички, означава, че сте от тези българи, които твърдят, че Съветската армия е освободила България и Европа от хитлеровия фашизъм.
      Ето няколко исторически факти за това, какъв „освободител“ е била Вашата така любима „Червена армия“:
      – 23 август 1939 – Подписан е Германо-съветски пакт за ненападение от външните министри Рибентроп и Молотов. Този пакт съдържа и един допълнителен протокол, с който се регламентира поделянета на Полша между Третия Райх и Съветския съюз в резултат на вече решената война. Също и Балтийските страни, Бесарабия и Финландия са придадени към съответната сфера на влияние на договорните партньори.
      – 1 септември 1939 – Германски войски нахлуват в Полша без обявяване на война, в съгласие с тайните клаузи, съдържащи се в Съветско-германския договор от 23 август 1939 г.
      – 17 септември 1939 – Червената армия нахлува по цялото протежение на източната полска граница, в гръб на все още сражаващите се полски войски.
      – 1 октомври 1939 – Полша капитулира.
      – 30 ноември 1939 – Съветският съюз напада Финландия.
      – 12 март 1940 – Съветският съюз и Финландия подписват мирен договор. Съветският съюз заграбва 40000 кв.км. финландска територия.
      – между 3 април и 19 май 1940 г. в гората Катин, недалеч от Смоленск, служители на съветското НКВД разстрелват около 4400 полски офицери. Това престъпление, извършено по заповед на Сталин и политбюро на КПСС, е част от серията масови убийства на около 24,000 – 25,000 полски офицери, запасни офицери, полицаи, интелектуалци на най-малко 5 места в Руската, Украинската и Белоруската федерации.
      – В Германо-съветския пакт за ненападение от 1939 г. Балтийските страни Литва и Естония са включени към съветската сфера на влияние. Към нея е придадена и Латвия според сключения на 28 септември 1939 г. немско-съветски договор за приятелство и гранично регулиране. В замяна на това Съветският съюз признава едно увеличение на немската окупационна зона в Полша.
      Базираща се на бързо сключените договори за приятелство и ненападение с Германия, Червената армия нахлува през есента на 1939 г. в Латвия, Естония и Литва както следва:
      . Латвия – нахлуване на 15 юни 1940 г., насилствено присъединяване към Съветския съюз на 3 август 1940 г.
      . Литва – нахлуване на 17 юни 1940 г., насилствено присъединяване към Съветския съюз на 5 август 1940 г.
      . Естония – нахлуване на 17 юни 1940 г., насилствено присъединяване към Съветския съюз на 6 август 1940 г.

      – 28 юни 1940 – Под натиск Румъния е заставена да отстъпи на Съветския съюз Бесарабия и Северна Буковина.
      – 12 ноември 1940 – Официално посещение на В. Молотов в Германия по покана на фон Рибентроп. Цел: уточняване позициите на двете страни в Източна Европа. СССР приема присъединяване към Тристранния пакт при следните условия:
      а) незабавно изтегляне на германските войски от Финландия;
      б) сключване на българо-съветски договор за взаимопомощ.
      в) изграждане на съветски бази на Дарданелите.
      г) отказ на Япония от минните и петролни концесии в северен Сахалин.
      Срещата завършва с неуспех. Отношенията между двете страни се обтягат.
      – 22 юни 1941 – Германия нахлува в Съветския съюз. Начало на Отечествената (за Русия) война.
      За Съветския съюз започва битката за защита на Съветската държава от завладяване, за защита на суверенитета ѝ, за нейното оцеляване и в никакъв случай битка за освобождение на Европа от фашизма. От 1 септември 1939 г. до 22 юни 1941 г. Съветския съюз беше верен съюзник на нацистка Германия и участваше активно в подялбата на европейските държави и предаването им към съответните сфери на влияние. Първо завладяват и си поделят Полша с германския си съюзник, а след това я освобождават от Хитлер.Типично руско безочие и арогантност. След края на Втората световна война руският болшевизъм донесе на народите от Източна Европа единствено насилие, терор, масови убийства и пълна разруха – икономическа, морална, нравствена.
      Все рани, които се лекуват с десетилетия.

      • Интересно четиво е вашето писание, но невярно в голямата си част …та затова ще караме точка по точка и събитие по събитие :

        Всъщност Втората Световна Война, започва с Мюнхенското споразумение от 1938г., когато Англия, Франция, Италия и Германия преговарят и от Чехия е откъсната Судетската област, която е дадена на Германия / разбира се с благословията на англосаксите основно/.
        Чърчил /наричан от Рузвелт “ онова пиянде“/, казва „Нашите правителства трябваше да избират между войната и позора .Те избраха позора , за да получат после и войната.“

        На 23 август 1939 – Подписан е Германо-съветски пакт за ненападение от външните министри Рибентроп и Молотов. И само една поправка на Вашите писания в исторически план : ТВЪРДИ СЕ, ЧЕ този пакт съдържа и един допълнителен протокол, с който се регламентира поделянета на Полша между Третия Райх и Съветския съюз в резултат на вече решената война. Също и Балтийските страни, Бесарабия и Финландия са придадени към съответната сфера на влияние на договорните партньори.

        Всъщност никога, никъде, никой не е виждал такъв протокол и дълбоко се съмнявам, че е също толкова достоверен ,колкото и истината за Катин.
        Вие може и да възприемате за истина , твърденията на една комисия създадена от Гьобелс – бащицата на пропагандата, който казва , че една лъжа повторена сто пъти става истина, но аз си позволявам да имам известни резерви.

        1 септември 1939 – Германски войски нахлуват в Полша без обявяване на война, но това което не казвате е ,че ударът е нанесен не само от германски войски, а и от войските на на Словакия…. точно така , на 1 септември 1939г. войските на Германия и Словакия нахлуват в Полша, не съм чул още никой историк да е обвинил Словакия за подпалвач на Втората Световна, нито пък съм чел в историята за споразумение между СССР и Словакия …но виж СССР е друго ..той е виновен , според такива “ астротърфинги “ , като вас.

        Както и да е…. да продължим …

        На 3 септември 1939г. Англия и Франция обявяват на Германия война , известна като “ странната “ и „седящата “ война / започва горещата фаза на Втората Световна /, но независимо от това, че са обявили война Англия и Франция не предприемат НИКАКВИ военни действия и оставят Германия да унищожи Полша. До този момент СССР не е участвал нитов студената фаза на войната /Мюнхенската спогодба /, нито в горещата и фаза след 1 септември 1939г. – участници във войната към 3-ти септември 1939г. са Англия,Франция, Полша , Германия и Словакия … нещо не виждам СССР и не мога да разбера как ЕвропскЪтЪ Общност го обяви за подпалвач на ВСВ, наравно с Германия …. за Словакия обаче ,ни гък , ни мък …

        На 17 септември 1939 – Червената армия нахлува по цялото протежение на източната полска граница, в гръб на все още сражаващите се полски войски.

        Дотук вярно… невярно е само това, че СССР окупира полски територии. Вие сте пропуснали да поясните, че СССР преминава „полската“ граница , установена 1921г. с Рижския мирен договор , по силата на който , с помощта на Англия и Франция от Съветска Русия са откъснати и окупирани от поляците Западна Беларусия и Западна Украйна…

        Съветския Съюз в 1939г. си връща от Полша точно областите на Западна Украйна и Западна Беларусия, в които никога не е имало полско население.
        Мечтата на маршал Пилсудски – избил 60 000 / по някои данни 80 000/ съветски войници и офицери в полските лагери Сталшков, Домбье, Пикулице, Вадовице и Тухолски, е била да направи нова Жеч Посполита..но не станало ….просто хората там не са поляци.

        Между впрочем ..уважаемий господине, чули ли сте нещо за избитите от поляците 60 000 съветски офицери и войници ?

        ЕвропЪтЪ да е казала нещо, ЕвроПският съд нещо да е излезнал с решение или становище /както за Катин / …

        Аз лично не съм чул нищо … все едно ги няма тези 60 000 избити съветски човека, но за Катин …о-о- о …Катин е страшно престъпление , о ужас …о , тези руски , комунистически кръволоци / но и до днес, апологетите на Гьобелсовата „истина“, не могат да обяснят немските гилзи и немския канап с който са връзвани ръцете на жертвите /.

        30 ноември 1939 – Съветският съюз напада Финландия.

        Войната започва заради териториален спор.

        Това е т.нар. “Зимна война” – През октомври 1939 г. СССР отправя ултимативно искане към Финландия за териториални отстъпки в района на Ленинград и няколко острова във Финския залив, като предлага за компенсация район в Карелия. Финландското правителство отказва. Дискусиите стават разгорещени, тонът на руския печат започва да става заплашителен и на 28 ноември съветското правителство анулира Договора за ненападение от 1932 г. На 30-ти започва руското нахлуване.
        На 6 март 1940 г. финландското правителство изпраща делегация в Москва да преговаря за мир. На 12 март правителството на Финландия обявява, че условията са приети и се подписва Московски мирен договор от 1940 г., с което се слага край на военните действия във Финландия. Договорът променя съветско-финландската граница, установена с Тартуския мирен договор между РСФСР и Финландия, подписан в гр. Тарту (Естония) на 14.10.1920 г. след завършване на гражданската война във Финландия и Първата Съветско-Финландска война от 1918-1920 г. В допълнение към предишните съветски условия сега Финландия е принудена да отстъпи части от общините Сала и Кунсамо, целия Карелски провлак, а също и финландската част на полуостров Рибачий.

        Вие виждате ли нещо ненормално в един териториален конфликт … между другото , целта на СССР е била териториални компенсации в района на Ленинград , а не унищожването на Финландия като държава и покоряването и, КАКВИТО ОБИКНОВЕНО СА БИЛИ ЦЕЛИТЕ НА Хитлер към окупираните държави.
        Няма как да сравните териториален конфликт с унищожителна завоевателна война, това е все едно да обвините СССР за 1968г. и териториалния конфликт с Китай.
        Да не забравяме, че Финландия все пак си получава предлагания район в Карелия.

        По отношение на Финландия, не казвам, че е била длъжна да приеме исканията за териториални отстъпки в района на Ленинград …не ги е приела, съответно е последвал военен конфликт и СССР е получил тези територии, като не забравяйте все пак е дал това ,което казал ,че ще даде.

        За да изясним позициите си докрай , не смятам, че СССР в дадения случай е постъпил справедливо, но всяка държава е един правен субект и тя предприема действия за защита на интересите си … ако тези действия не са съпроводени с огромни репресии и са горе – долу в рамките на нормалното биха могли да се считат за приемливи …неприемливи са например действията на ЦРУ и САЩ в Югославия , в Либия, в Ирак… прочетете статията на Майкъл Паренти, “Американската Империя – кръв и лъжи” .

        Та не смятам, че СССР е постъпил по отношение на Финландия справедливо в този случай, но не е действал с намерение да я унищожи… още повече ,че именно Русия създава Финландия, първо император
        Александър І-ви , обявява в 1809г. Финландия за Велико княжество и сключва уния с нея, а след това на 6 декември 1917 година, Финландия обявява своята независимост, която е призната от руското комунистическо правителство и по -точно от Ленин с прокламираните принципи на Декрет о мире.

        С други думи Финландия , която до 1809г. е била област в Швеция се оформя и признава като самостоятелна държава от Русия… отчетете този факт .. и спрете да смърдите.

        За да не се правите на неразбрал ще Ви повторя, че един териториален конфликт, няма нищо общо с унищожителна завоевателна война, целяща унищожаването на страната и нейната държавност. Това е правил Хитлер, а не Сталин.
        Иначе ще трябва да обвините Англия за Фолклендския конфликт ако си го спомняте от 1982г.
        Също спор за острови, които Аржентина твърдеше, че са нейна територия и с оглед местоположението им е логично да са такива, но Англия си ги отвоюва, без да бъде обвинявана за това , дори и от Вас

        За Литва, Латвия и Естония – накратко, в 1939г. тези три държави, сключват със СССР, договори за вазимопощ и сътрудничество, с които ДОПУСКАТ И РАЗРЕШАВАТ въвеждане на съветски войски и флота на тяхна територия и в техните пристанища.
        Така, че терминът “ нахлува “ употребен от Вас е най -малкото неправилен, за да не кажем,че е лъжлив и целящ инсинуативно създаване на определен тип мнение.

        Защо ли правят това балтийските държави ?

        Ами просто е.

        Защото чичко Хитлер чука на вратата и ми е интересно , защо не са сключили договор с него ? Нали много са се страхували от Сталин ?

        Както и да е, в 1940г. правителствата на същите държави подписват договора за присъединяване на държавите им към СССР … искам да отбележа , че същото предложение за присъединяване СССР отправя и към Финландия, но тя отказва ..и, о чудо СССР НЕ Я ПРИСЪЕДИНЯВА „насила“ …а тя, Финландия, разбира, се , както всички ” благодарни ” народи , съществуващи поради руското оръжие и кръв / нали си прочетохте , кой и как превърща Финландия в самостоятелна държава. / впоследствие се изсира на главата на освободителите си …тъй като , нейната армия нанася удар заедно с Германия на 22 юни 1941г. , а в удара е участвала и румънската армия- това само за уточнение.

        Та не виждам, защо балтийските държави, реват за окупация.

        Ще отбележа, че официалната позиция на ВСИЧКИ държави в международната общност до разпада на СССР е , че това присъединяване не противоречи на международното право и това се основава на признаването на целостта на границите на СССР на Ялтенската и Постдамската конференции от 1941г., както и на признаването на нерушимостта на границите на европейските държави на Съвета за безопасност и сътрудничество в Европа от 1975г.

        Впоследствие видяхме, колко държат на думата си западните ментори .

        За капак СССР освобождава Варшава и възстановява Полша …ама това някой отчита ли го … и пияната шляхта реве за окупация от СССР след 1945г.
        Е каква окупация, като Полша не е съществувала до освобождаването на Варшава от РККА …т.е. те ги възстановяват като държава, а дрисливците реват за окупация ..а бе от западна сган да очакваш истина ….няма такова нещо.

        Всъщност СССР освобождава Варшава и възстановява полската държавност …. е вярно, без териториите на Западна Украйна и Западна Беларусия.

        Дори и да предположим, че СССР е участвал заедно с Хитлер в окупацията / нещо, което е абсурдно и е в главите само на апологетите на идиотията капитализъм и следовниците на плана Дълес /, но дори да предположим този абсурд, то трябва да кажем, че възстановяването на полската държава е акт, който би следвало да бъде отчетен , най -малко отчетен … да не говорим, че поляците, които по принцип са агресори към руските / и не само руските , а латвийските и литовските / територии , би трябвало да целуват ръцете на Сталин.
        Искам да Ви напомня какво казва маршал Пилсудски по време на полско -съветската война – “На Кремъл ще бъде написано : Тук е забранено да се говори на руски “.

        Та не успях да разбера нещо за „безочието “ и „арогантността“ на руснаците … кога са били такива, когато през 1939г са си върнали земите , окупирани от поляците в 1921г. или когато независимо от това ,че поляците винаги, подчертавам , винаги са били агресори по отношеине на земи с неполско население, възстановяват тяхната държава … ми , то поради тази „арогантност “ и „безочие“ съществуват още и следните държави: България, Грузия, Армения , Азербайджан, Украйна , Беларусия,Финландия и дори Чехия / също призната от Ленин и съветска русия с Брест Литовския мирен договор и в съответствие на принципите на Декрет о мире / ….попрочетете преди да пишете.

        Колкото до Вашето твърдение, че „руският болшевизъм донесе на народите от Източна Европа единствено насилие, терор, масови убийства и пълна разруха – икономическа, морална, нравствена.“ , мога да кажа следното:

        По отношение насилието и терора:

        България до 1989г. – почти тотална липса на криминална престъпност – почти нямаше убийства, отвличания /на деца и за органи /, наркопласиране, кражби, присвоявания , корупция и организирана престъпност. Почти нулев криминален контингент… Репресии ? Да , имаше държавен репрес , но по отношение на криминалните елементи и рушителите на държавата …или с други думи държавата защитаваше интересите на трудовия човек , чрез потискане на криминалния елемент на всякакво ниво.
        България сега – Има ли нужда да ви описвам, криминогенната обстановка ? мисля ,че не . прочетете си вестника и ще ви се изясни.

        По отношение икономическата разруха:

        България 1989г. – 25 място в света по икономическо развитие all over progress

        България 2011г. – 76 място в света по икономическо развитие all over progress. Пред нас са Боливия и Уругвай.

        В спорта:
        Олимпиадата в Сеул 1988г. – България – седмо място от 179 / сто седемдесет и девет / държави.

        Олимпиадата в Лонодон – 63 / шестдесет и трето място / от 204 / двеста и четири държави ./ Пак добре, че и толкоз …на следващата предвиждам 204-то място.

        ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАРВСТВЕНАТА И МОРАЛНА РАЗРУХА:

        В България до 1989г. не си спомням да съм гледал педерасти по телевизията, нито проститутки, нито се е прокламирал секса за пари, не се сещам и за труженички по магистралите…..
        Също така не съм виждал, както виждам в днешните дни надрусани и наляли се до козирката младежи на по 16 години да серат / с извинение / в градинките , да пикаят / с още едно извинение / във входовете и да повръщат по улиците… не си спомням също така, до колата ми да е приближавала „труженичка“ от свободния / викат му либерален или стоков / пазар и да ми предлага свирка на промоция…

        В социалистическа България / без да съм пуритан /, се държеше доста солидно на семейството, на децата, на роднинските отношения и имаше доста сериозен морален съд /съд обществено мнение му викаха /, понякога и аз съм се бунтувал срещу това, но вече е ясно колко важна функция има обществения морал …
        Сега можете спокойно да съжителствате с нЕкоя “ съгласна “ девойка ..пък кат спре да ви изнася, можете да и теглите един шут в гъза ….

        Азис Ви пожелава лека вечер, а най-големия културтрегер е Евгений Минчев, извинете ме …. Лорд Евгений Минчев …или трябваше да кажа педеЛорд …същият му публикуваха и книга с двусмисленото заглавие „Живот на педал „.

        Аз мисля, че няма повече смисъл да сравняваме … безпощадно сравнението не е в полза на т.нар.“демокрация“ …. и не се опитвайте да кажете,че това е следствие от комунизма … просто защото не е следствие, това си е просто начина на живот в т.нар. свободни общества … бил съм в три такива и БЛАГОДАРИМ … нЕмам нужда от такваЗИ свобода / свободия / и цивилизация.

        За да ви припомня класиците, ще ви цитирам майстор Коста от „Криворазбраната цивилизация “ написана от великия Добри Войников в далечната 1871г.

        “ Пустото им учение, пусто-опустяло! За него вяра, почест, срам, страх няма. Като са нарекъл еднъж учен, па… не ще ти да знай нити за бога, нити за вяра, анадънму? Токо рекли: Авропата, Авропата. Ама Авропата не гледа като тях наготово: Авропата току измислила илядо работи, па търси като нас прости да им зема паричките, анадънму? “

        И Марийка също ще ви цитирам:
        „Преди тази цивилизация на модите българите имат нужда от положително учение, наука, просвещение “ …

        …както и мосю Маргариди и разговорът между него Марийка и Димитаркито за срама и морала, както и за българската идентичност :

        “ Маргариди :
        Нейна милост има типът на сущо българтарско момиче, тъй срамежливо.

        Марийка.
        Имате право, господине: ний, българските момичета, не сме свикнали тъй лесно в запознавание на чузденци.

        Анка.
        Нейна милост… майка и май от старите.

        Маргариди (към Марийка).
        Ма моля, вий не тряба да слушате вече майките си: те са стари, па и прости; те не знаят що ще рече цивилизация. Цивилизацията изисква едно момиче или една мома да бъде отворена, да приказва франшман с един кавалер. Не тряба срам.

        Димитраки.
        Срамът показва простота.

        Марийка.
        А аз вярвам срамът да е честта на едно момиче.

        Маргариди.
        За една ЦИВИЛИЗИРАНА демуазела СРАМЪТ значи нула, нито има идея за срам.

        Марийка.
        За нас срамът е голямо нещо, господине.

        Маргариди (към Анка и Димитракя).
        Видите ли българските майки какви мизерабили идеи дават на дъщерите си?

        Димитраки.
        За такива стари брантии — холера, холера.

        Анка.
        Браво, Деметриюс, такава хората?…

        Маргариди.
        Негова милост има резон: такивато стари спират прогреса на цивилизацията, която изискува персоналната и индивидуалната либертате; не тряба СРАМ, не тряба СТРАХ. Сички нации в Европата са прегърнали днес цивилизацията, само вий, българите, не щете да са конформирате и модификирате. Вий, младите, не тряба да слушате старите ръждиви глави, а гледайте напред към прогреса на цивилизацията. Вий тряба да ИМИТИРАТЕ като нас, европейци, които визитираме града ви; да са запознавате с нас и да СЛУШАТЕ НАШИТЕ ИНСТРУКЦИИ.
        Да гледате как са носим, как приказваме, как седим, как ядем и пием; и вий тъй да са носите, тъй да приказвате, тъй да седите, тъй да ядете, пиете и… “

        Брейй ..този Войников, как е хванал същността на европейската инвазия и стремежа към унищожаване на българското, чрез прокламация на „индивиуалната и персонална“ либерте и липсата на СРАМ.

        И това в 1871г …

        Четете класиците …ще Ви се просветне , надявам се, въпреки ,че Ви считам за изпълнител на антибългарски поръчки…. и “ астротърфинг“.

      • Георги Василев,

        Уважаеми г-н Георги Иванов,

        Вашите словоизлеяния са ни толкова познати, наслушахме им се през всичките тези години на комунистическото „светло минало“.
        Само фактът, че Вие днес, 2012 г., не признавате, увъртате по комунистически, престъпленията при Катин, извършени от съветското НКВД, е показателно за хора като Вас.
        На 13 април 1990 г., след публикуването на нови архивни документи, съветският президент Михаил Горбачов потвърди официално, че масовите убийства над полските офицери при Катин са извършени от Съветския съюз и изрази своите съболезнования към полския народ. За пръв път през 2010 г. Министърпредседателите на Полша и Русия, Владимир Путин и Доналд Туск, се поклониха заедно пред жертвите на това престъпление.
        В едно интервю с журналиста Христо Христов от 20.10.2004г., публикувано във в. Дневник, проф. Пламен Цветков казва:
        „…Не трябва да се забравя, че едва ли има други комунисти в света, които да са толкова продажни, колкото тези в България. Дори при румънските комунисти имаше и някакъв национален елемент, както и при сръбските комунисти. В Унгария и Полша комунистите се чувстваха преди всичко като унгарци и поляци, отколкото комунисти. В България говорим за хора, които подсъзнателно се подчиняват на всичко съветско и руско“.
        Ето, към точно тази категория българи принадлежите и Вие.

      • Малки поправки
        Да се чете :
        Смеете ли да заявите , че откритите гилзи НЕ са за пистолети немска система и гилзите НЕ са немски ?
        Смеете ли да заявите, че канапът, с който са връзвани ръцете на разстреляните НЕ е немско поризводство ?
        Смеете ли да твърдите, че датирането на 90 % от труповете НЕ е от периода 1941-42г. т.е. когато немците са били в региона ?

        за това = затова

      • Napalno sam saglasen s vas. Tova, oba4e, ako go napi6ete v bloga na „demokrata“ indjev, prosto nyama da bade dopusnato.

  11. Уважаеми г-н Иванчев, моля да ми се обадите на GSM-а ми за да се запознаем лично и да се опитам да чуя това, което не съм чул, да видя това, което не съм видял и да разбера това, което не съм разбрал!

    • Уважаеми г-н Станоев,
      Първоначално смятах да Ви се обадя и да се срещнем, за да поговорим по въпроса, който вълнува и двама ни. След това обаче прочетох непубликуваната Ви статия и разбрах, че няма смисъл. Очевидно е, че Вашият поглед върху последните няколко десетилетия от нашата история е съвършено различен от моя и не виждам никакъв шанс да променя позициите Ви, нито Вие моите. Моите аргументи не могат да хвърлят сянка на съмнение в правоверното Ви комунистическо съзнание, Вашите аз смятам за несъстоятелни.
      Останете със здраве…

  12. Драги членове на инициативния комитет, днешната дата напомня ли ви нещо? На мен ми напомня много неща особенно това, че млади хора сега наричат Съветската армия „окупатор“! По този повод аз Ви моля да ме поканите на сбирка с инициативния комитет и евентуално да се присъединя към Вас, ако разбера неща, които не разбирам! Аз считам, че Вие сте жертва на съвременната капиталистическа пропаганда и затова искам да се срещна по отблизо с Вас. Днешната дата ме принуждава да Ви се оплача, че аз написах една статия, която ми отказват навсякъде да бъде публикувана. Затова пък сега ще Ви я публикувам тук само за Вас. Очаквам Вашата градивна критика. С уважение инж. Ленин В. Станоев (GSM 0887925122) . Ето поводът за непубликуваната ми статия:
    http://btvnews.bg/video/news/rosen-plevneliev-blgariya-ne-e-troyanski-kon-na-rusiya.html

    …………………………………………………………………………………………………….

    Какво е “предателство”?
    На 20.05.2012 г. със затаен дъх чух думите на президента ни Росен Плевнелиев:
    “За мен най-голямото предателство, най-големият отказ от държавност е решението на ЦК на БКП през 70 – те год. 167 човека единодушно гласуват България да стане 16 – та република на Съветския съюз. Не може вие да подарите собствената си държава на една друга държава. Вие говорите за родолюбие и патриотизъм, те просто подаряват България. Но в последните 20 год. България се променя.”
    Уважаеми Г-н Президент, когато чух тези Ваши думи по телевизията не можах да спя нито една секунда от възмущение. На следващата вечер имаше земетресение, но поне спах до 03:05 часа. Ако не Ви напиша мнението си може би ще имам още безсънни нощи, затова се чувствам задължен да Ви задам въпроси публично въпреки убеждението, че Вие няма да ми отговорите. През тези години бях енергичен и любознателен и въпреки това не си спомням за публикация, официален документ или факсимиле, което Ви дава основание за такова убедително изявление! Има ли официален документ за такова важно решение? През 70 – те години аз бях студент и на една лекция по История на БКП аз зададох въпрос на преподавателя доц. Ковачевич: „КАК БИ ИЗГЛЕЖДАЛА БЪЛГАРИЯ СЕГА (1971 г.), АКО ПРЕЗ 1944 г. НЕ БЕШЕ ПОЕЛА ПО ПЪТЯ НА СОЦИАЛИЗМА, А БЕШЕ ПРОДЪЛЖИЛА РАЗВИТИЕТО СИ КАТО КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА?“ Ето неговия отговор: „Излезнете на улицата и ми доведете само един просяк, който стои на тротоара и моли за стотинки или за парче хляб! Отидете в Атина или в Истанбул и ще видите, че ако не на първата то на втората пряка ще намерите просяк! Излезнете от тук и влезнете в трамвая за да ми намерите само един човек, който не знае да чете и да пише! Прочетете само официалната статистика на съседните страни във връзка с неграмотността! Да си вдигне ръката този от вас, който е плащал за средното си образование! Има ли някой, който плаща сега за да слуша лекциите ми тук? Да си вдигне ръката този от вас който не е получил безплатна висококвалифицирана медицинска помощ! Та вие не знаете какво означават думичките: наркомания, безработица, проституция, престъпност? Та вие не пеете ли на разходки в парка на свободата след малките часове на нощта без охрана? Та по селата селяните изобщо не употребяват ключове! Да сте чули за разбита банка, за разбит апартамент? Вместо да се изплашите вие пуснахте вицове за Жоро Павето! А знаете ли че България е една от водещите сили в света по Електроника? А знаете ли, че българска електронна апаратура вече лети в космоса? А знаете ли, че Корабостроителния ни завод първи в Европа внедрява автоматизирано проектиране? А знаете ли, че Енергопроект в Лозенец проектира магистралата София-Пловдив за 25 минути? А знаете ли, че тази електронна машина може да ни представи освен технически разрези на всеки 100 метра и картини както ще изглежда панорамата през погледа на шофьора? А знаете ли, че България вече е изпреварила най-развитите Европейски страни по износ на електрокари и мотокари? Преди да дойдете тук вие сте били в казармата за да поддържате боеспособността на Българската народна армия, която сега е способна за срази армиите на Гърция и Турция взети заедно! А знаете ли, че разтежа на промишлената и селскостопанската ни продукция надминава този на Гърция и Турция? А знаете ли, че продуктите на зеленчукопроизводството ни се търсят и се изнасят в различни краища на света? Капиталистическа или социалистическа страна изпрати първия човек в космоса? А знаете ли, че в близките години и България също ще изпрати български космонавти в космоса? Вече над 1 милиард население е прегърнало идеите на социализма! В предсмъртната си агония капиталът ни налага надпревара във въоръжаването, той дава мило и драго за да деградира моралната устойчивост на подрстващата ни младеж! Вие сте тези които ще продължат създаденото от нашите предшественници!“ Г-н Плевнелиев, когато слушах този отговор аз се почувствах виновен дори и само затова, че зададох този въпрос. Но ако аз бях един от 167 – те членове на ЦК аз също щях да гласувам за присъединяването ни като 17 – та република на Съветския съюз, защото с очите си видях възхода на нашето земеделие между 50 – те и 70 – те години. Като дете видях с очите си баща ми как ореше с волове и рало на което той клепеше лемешите. Видях с очите си как сееше жито с крина в лявата ръка, как се жънеше със сърп и паламарка, как се вършееше с диканя на армана и се копаеше с мотики. Само след няколко години видях с очите си трактор, редосеялка, вършачка, електрически ток, автомобил ГАЗ-51 (Молотовка) и чудото комбайн. Макар и малко момче аз лично присъствах на заседанието на управителния съвет на ТКЗС-то където се обсъждаха мерките за свръх производството на земеделската продукция. Тогава си спомням за проблема, как идваха у нас и ни предлагаха вълна, мед, царевица, жито много по-вече от необходимото за семейните ни потребности просто защото ни се полага. Цената на дините беше 0,02 лв/кг, намалиха ги на 0,01 лв/кг и накрая ни ги раздаваха безплатно само да връщаме семките. Спомням си го много добре защото чупех дините, изяждах само средичката и останалото давах на животните. Всички хора по-възрастни от мен знаят, че всичко това дължахме на Съветския съюз. Изглежда, че аз съм доста оглупял и не разбирам думата «предателство». Казвам така защото помня масовите скандирания: «Веечнаа друужба, веечнаа друужба» , «КааПеееСеС – БееКааПе». Кой в същност извърши предателство? Предателство ли е политическото поведение на България по време на втората световна война? Предателство ли е посрещането на Червената армия с цветя, хляб и сол без нито един изстрел? Предателство ли е половин век след това Червената армия да бъде наричана от нас «окупатор»? 167 – те от ЦК или депутати или ние българите сме предатели, когато преди две десетилетия загърбихме най-голямата по територия страна и се обърнахме на запад? Ние, които загърбихме с лека ръка двеста милионен пазар? Кой е препродавал на запад нефтопродукти? «Окупатора» ли? Или ние които обърнахме гръб на единствения народ, който пише на кирилица? Аз наричам ли предателство усилията на Соломон Паси и Надежда Михайлова? Предателство ли е усилието на един бивш министър, който поиска трийсет милиарда от Турция в полза на България и му беше поискана оставката? Аз наричам ли предателство усилията на министърка, която намери Катар-ец способен да инвестира един милиард за магистрала Русе – Свиленград? Този Катар-ец за 15 год. щял да си върне инвестицията на три милиарда т.е. с два милиарда печалба? А тази печалба къде ли ще се харчи? В Катар ли в Европа ли или в България? За сметка на кого ще е тази печалба? Или и този мой въпрос е неуместен? Кое в същност е предателство? Аз не го разбирам обяснете го! Предателство ли е да искаш да живееш в общество в което хората да се обичат като братя? Предателство ли е да не можеш да живееш в общество в което има корупция, проституция, професия крадец, професия измамник, дилър? Предател ли съм аз, затова, че не харесвам живота в страна в която образованите не раждат, талантливите емигрират а неграмотните се множат? Предател ли съм, че не споделям това Ваше мнение? Интересно защо не мога да разбера Вашите думи: «Но в последните 20 год. България се променя”? Променя се, но как и в каква насока? Информационните технологии ли имате в предвид? Да, Вие сте прав! Преди две десетилетия не знаех какво е интернет, GSM и др. Когато станах инженер аз не знаех какво е това компютър. А сега на АutoCAD чертая, но … за да свързвам двата края. А някои младежи ми се надсмиват затова, че съм учил. Сигурно няма да ми повярвате, че преди три десетилетия (по време на “Съветската окупация”) аз не знаех цените на тока, водата и парното? Защо ли? Защото майчето ми ги е плащала от пенсията си и аз дори и не се интересувах. А сега само неплатената ми сметка за парното надхвърля шест пъти месечната ми пенсия! Господи, обяснете ми или ми посочете някой компетентен, способен да ми обясни какво означава предателство! Тъй като мисля, че Вие няма да ми отговорите, защото не съм на Вашето ниво, обяснете тогава думите на бивш президент, които чух по радиото: “Изход от кризата е присъединяването на Русия и Украйна към Европейския съюз” И това ли е предателство? Всичко бихте могли да ми обясните на Е-мейл: cesten.glupak @ abv.bg или чрез медиите! С уважение пенсионерът инженер педагог Ленин Велинов Станоев от София.

    • Уважаеми инж. Ленин Станоев,

      Не предполагах, че един човек с висше инженерно образование може да полемизира по този начин!
      Затова ще се опитам колкото се може по-разбираемо за Вас да опиша сисемата, за която Вие тъжите и упорито защищавате.
      Деветосептемврийският оперетен преврат през 1944 г. установи
      отечественофронтовско правителство, доминирано от малка маргинална, но радикална партия, наброяваща 13 000 членове: БРП (к)омунисти. Още през първия месец на съветската окупация, в резултат на извънсъдебна чистка 30 хиляди служители, чиновници, духовници и интелигенти са убити или безследно изчезват. През последвалото съдебно прочистване извънредните народни съдилища произнасят 11 122 присъди, от които 2730 – на смърт. От тях са изпълнени 2138, между които потърпевши са стотина депутати, министри и високопоставени сановници на бившия режим. По този повод британският историк Роберт Крамптон пише: “Пропорционално на глава от населението тези чистки трябва да се смятат за най-драстичните в Източна Европа.

      В книгата си „Кучешки времена“, стр. 29, писателят Илия Троянов, носител на множество награди в Германия, пише: „…В лагера „Белене“ с труповете на избитите от комунистическите изверги с тояги, кирки и лопати българи се угояваха прасета, а костите се смилаха на брашно и с него се хранеха птици, предназначени за износ на Запад, предимно за Италия…“. Престъпления срещу човечността, не извършвани дори и в концлагерите на нацистка Германия.
      Вие се възхищавате и защищавате една партия БКП, партията терорист, дошли на власт на 9. ІХ. 44 г. с помощта на щиковете на една чужда армия, най-некадърната и лумпенизирана част на българското общество, избили цвета на нацията в лагерите Белене, Скравена, Ловеч. Присвоили си безцеремонно и безсрамно имуществото на имотните и способни българи. Установили в България след 9. IX. 44 г. единственият в историята ѝ фашистки режим. Защото комунизмът, националсоциализмът (Хитлеровият фашизъм ), италианският фашизъм са братя близнаци. Доказа го дори и философът-марксист Желю Желев в книгата си “Фашизмът “. Едните извършили престъпленията си срещу човечеството на расова основа, а другите – на класова. A след т.нар. „Промяна”, с вродения си инстинкт на крадци и пладнешки разбойници ограбили държавата и довели народа до просешка тояга.

      Доколкото до това, защо се срина социалистическата система, Ви предлагам краткия анализ на един гръцки учен-икономист:
      Гърция е последната икономика от съветски тип в Европа. Това твърдение е направено от гръцкия учен-икономист г-н Янис Стурнарас, директор на Фондацията за икономически и индустриални изследвания в Атина. В едно интервю от 26 март 2010 г. г-н Янис Стурнарас казва: “…Смятам, че Гърция е последната икономика от съветски тип в Европа. Под всеки камък тук ще откриете държавния сектор – затворени професии, пазарни ограничения, някои от които направо глупави. Правитеството се намесва на пазара и лишава хората от стимули, увеличава се обществения сектор, има твърде много харчене, избягва се плащането на данъци и има поощрения за хората да напускат работа рано, да не декларират доходите си, да не внасят социалните си осигуровки. Никой не измерва нищо в публичния сектор и никой не иска да работи много, защото никой не получава поощрения за това.. Когато казвам, че това е последната икономика от съветски тип, не се шегувам. Защо се срина СССР? Заради липсата на стимули хората да работят. Това е проблемът – комбинация от прахоснически обществен сектор и загуба на конкурентноспособност…”

      Ето, за тази система тъжите Вие и Вам подобните.
      Но нека си припомним максимата: “Нацистите убиват тялото, комунистите – душата! ”.
      Няма по-страшни поражения от онези, които комунистическото робство нанесе върху психиката на българина – всеки от нас е слушал умилителните възклицания за “ бай Тошо “, как всеки могъл да краде и никой не го закачал, как могъл нищо да не работи на работното си място и пак да получава пари, как му “давали” апартамент / панелен, естествено /, жителство, кола / “Москвич”, разбира се, а по изключение щастливците можеха да се сдобият и с “Жигули” или / о, щастие! / – “Лада” /. Ето това е гнилата основа на нашето мислене, което направи възможно 20-години след рухването на престъпната комунистическа система в Източна Европа, българските комунисти да са още на власт и методично да убиват морално и физически нацията! Най-яркото доказателство е отнемане собствеността на свободния земеделски стопанин и превръщането му в наемен работник в безсмислените творения на социалистическата гигантомания. Вижте обществата в онези страни от Източна Европа, където все пак частната собственост върху земята не беше премахната – Полша, Унгария, Сърбия и т.н. Там не успяха да умъртвят душите на хората, докато при нас промиха съзнанието на голям процент от хората, за да не знаят какво е добро и лошо, кое е робство и кое свобода. Или както пише Христо Ботев: “…Пиян дано аз забравя, туй, що глупци вий не знаете, позор ли е или слава….”

      • Определено разсмивате с опитите си да изглеждате интелигентен, не се пробвайте повече не ви се удава.

        Нямам врече да ви отговоря точка по точка , но вкратце :
        1. 30 000 колаборациниста са избити от Де Гол във Франция, в България засега пряко сили ги докараха до 6748 души и то всичките не са убити, а само някои, общия термин е „репресирани“, макар,че никой не си е дал зор да провери ,аджеба тия хора дали случайно не са били престъпници. Имената на въпросните 6748 лица са на паметник пред НДК

        2. Той и Солженицин пише за 66 000 000 избити от СТАЛИН, само дето като направите простата сметка излиза,че Сталин за 23 години управление , е трябвало да избива по около 3 000 000 на година , + разбира се загиналите във Войната и тъй като, СССР тогава е бил с Кавказ около 180 -190 миилона , като махнете едни 80 -90 милиона, то излезе ,че всеки втори в СССР е бил убит … странно, но СССР не излиза от ВСВ с население от 75 милиона , а с доста повече … а пък официалнат, разсекретена статистика , дава данни за около 5 000 000 осъдени от които около 950 000 на смърт …за 23 години , това е нормален рейт, особено ако направиет сравнение с днешниет осъждания в САЩ.

        По другите ви тъпотии друг път

    • Ще ви отговоря във ваш стил – “ Вашта мама империалистическа “ ,но не мисля, че има нужда да давам линкове от войните по-стари и по -нови на САЩ и тероризма , който сеят по земята … тези кадри можете да си ги видите и по телевизията.

      ПС.Гледам ,че са ми изтрили 1 -2 отговора до господина Георги Василев …нищо пак ще ги напиша ..то свободата на словото те демократите така я разбират .

  13. Хайде и един поздрав от мен , хубава песничка показваща старото поколение и новото расло при „демокрацията “ поколение , гледайте с радост
    http://vbox7.com/play:7350745cca

  14. Георги Иванов – жив пример за това как рогатият би чел Евангелието.

  15. Днес зад паметника прочетох, че има идея за демонтирането му. Никога не съм допускал, че българи могат да паднат до такова ниво. Не трябва да се превръщаме в американски подлоги, а да се поучим от Германия и Австрия – как те се грижат за паметниците на Съветската армия там.

  16. Мисля,че Ленин е бил мой ученик!Имах и ученик Сталин!За някой хора знам,че казват“Липсват им първите седем години!А аз мога да кажа,че на Ленин му липсва Началното образование ,когато България е била Конституционна Монархия !Тази България е дала на майка ми Педагогическо образование,а на баща ми,възможноста да завърши агрономство във Франция и да практикува тази професия в България!Вероятно,той не е имсл и тази среда в своето семейство!Затова не го упреквам,че е истински Комунист и не се разколебава!Не ми е чудно,че без необходимото в живота Начално образование е завършил инжинерство!Нито пък,че е работил,като инжинер,след като е лишен от логическо мислене,ако наистина мисли това,което пише!Той е бил висш кадър на БКП и съм видяла,каква беше работата им!Но логическото мислене се развива в детската възраст и след това можеш да си служиш с него!Но тъй като аз не съм лишена от логично мислене,според мен,много е вероятно той да лъже,като взима пари от Руснаци,защото както каза,не само,че не му стигат,а трябва да живее без отопление и затова използва логичното мислене,за да лъже!Само цитатите са вярни,другите неща сме ги видяли и по много начини могат,да се оборят,особено от тези които са били над 7 годишни на 9-ти септември 1944 година,даже и от неграмотни семейства,а от грамотните,дори безимотни-нито един комунист и русофил няма!Но глада и особено студа,може да те накара или да роптаеш или да бъдеш предател!Той не може ли да си обясни причините за това,което всички търпим,не само той?Отрича ли,че Русия винаги е съпровождала нсшия живот и дори Комунисти са го казвали и са били против такава близост с Русия и че се възползва от нас ,за наша сметка!Има цитирани думи на Димитър Благоев-фалшификация ли са?По добре Ленин да си обясни,защо няма Социализъм в Русия и ако иска да ги убеждава,колко е по-добре да се живее в Социализъм,а не да защитава Руската победа на нашата територия в центъра на Столицата!

  17. Да рушиш исторически паметник, означава да заличиш история. Заличиш ли история след време я забравяш. Забравиш ли я, си осъден пак да я повториш! Неразумно, деструктивно, реактивно! Това е манталитет не на създател, а на овца. Простете хора, но вие сте овце, които си нямат ни най-малка представа от политика, история и философия. По вашата логика и с вашите аргументи дайте да разрушим паметникът на съветската армия във Виена. Всъщност запитахте ли се защо не разрушиха паметника там? защо го пазят, защо го поддържат? Това деяние е равносилно на национално предателство, също толкова силно, каквото е било на „партизаните“ от „ятаци“ и „чавдар“! Желая ви провал в начинанието и умствено отрезвяване.

    • Основният проблем на този паметник е мащабът – неговата огромност без и в сравнение със всичко останало! Особено ако го сравняваме с паметника на Левски, с Руски паметник, с липсата на паметник на основателя на българската държава (на името на хан Аспарух в столицата на наследниците му е кръстена само една уличка). Отдавна съм предложил този паметник да се преустрои в мемориален комплекс в памет на заслужилите български владетели, а бронзовите композиции да се демонтират и преместят в Музея на тоталитарното изкуство. Нищо няма да се руши – само нещата ще се подредят по местата им! Още повече, че престъпленията на Червената армия са много повече от това, което извършили през Втората световна война.
      А на Вас, Крум Аспарухов (името Ви е свързано с моето предложение), пожелавам отрезняване на промития Ви мозък – промит именно от съветската пропаганда и нейните български агенти като националните предатели и престъпници георги димитров, трайчо костов, васил коларов и т.н.

  18. Това е накратко и ясно-ПАМЕТНИК НА ОКУПАТОРА КОЙТО НИ Е ОБЯВИЛ ВОЙНА БЕЗ ДА ГО ПРЕДИЗВИКАМЕ!А да се дискутира с комунисте е все едно да дискутираш с убийци за ценноста на човешкия живот.Безмислено.Това са хора съзнателно начертали живота си в услуга на Сатаната и омраза към Бога-доброто.Това е психологично и морално заболяване-неизлечимо защото е съзнателно както убиеца.

  19. Здравейте, някой случайно да е попадал на организация която да се заеме със задачата за описване на всички руски паметници, имена на улици и училища по време на комунизмът?
    Аз имам интерес към подобно начинание и бих искал да се включа.

  20. Този отвратителен символ на съветската окупация и дългогодишно съветско господство трябва да се премахне. Докато стърчи над столицата на България, ще означава че още не сме се освободили и не сме суверенна държава. Затова и руската пета колона така яростно го защитава. Защото ако бъде премахнат ще означава, че и тя е претърпяла поражение и рублите за нея ще намалеят. Затова: ДОЛУ МОЧА. НА СРАБ!

  21. Здравейте, Съмишленици!

    Сега е най-подходящият момент!
    Азиятските диваци сами организираха крещящ повод, от който трябва да се възползваме веднага и най-накрая да премахнем позорния и неточен надпис със златни букви, да демонтираме статуите на съветските окупатори и на тяхно място да се направи монумент за истински исторически герои.
    Преди години бях предложил този монумент да бъде за възхвала на успешните и велики български владетели от създаването на Велика България до ІІ св.война.

    Моля информирайте ни за следващите стъпки, за да може да подкрепяме и да съдействаме за премахването на МОЧА !

    арх. Росен Манчев

  22. Здравейте съмишленици,
    В момента почистват МОЧА!!!
    Бях сам и успях само да изтръгна едно руско знаме и да го хвърля. За малко да ме арестуват.
    ИДВАЙТЕ !!!

Вашият коментар