12 коментара за “За инициативата и моите мотиви „ЗА” демонтирането и преместването на паметника на окупаторската съветската армия в музей на тоталитарното изкуство

  1. Стояне, благодаря за чудесно аргументираната ти позиция. Гордея се, че срещнах и се запознах с теб и други достойни граждани на злощастната ни страна.

  2. Предложение: Понеже все още има хора,които не вярват, че в много от бившите
    комунистически страни вече има музеи на тоталитарното комунистическо изкуство , да потърсим помощ и съдействие от посолствата на такива страни, напр. от посолствата на визираните от г-н Стоян Дерменджиев Унгария и Полша. Тази помощ и съдействие да се изрази в предоставяне на повече информация и снимки от тези музеи, които подредени по подходящ начин върху подвижни табла, да бъдат поставени до входа на близката до паметника метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а защо не и в самия вход. Така хилядите софиянци и гости на София, пътуващи с метрото ще имат възможност да се запознаят с тези музеи и ще приемат по-безболезнено, по- лесно инициативата за демонтиране на паметника.

  3. Pingback: За инициативата и моите мотиви „ЗА” демонтирането и преместването на паметника на окупаторската съветската армия в музей на тоталитарно

  4. В центъра на българската столица „РУСКИ ПАМЕТНИК“. Срещу парламента „РУСКИ ПАМЕТНИК“. Ако съм турист, може и по някое време да попитам, в коя държава съм.

  5. В сила е и законовата база, която позволява да се пристъпи към подобно действие. На 5 май 2000 г. в ДВ, бр. 37 е публикуван ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН” -http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192 . Законът е приет от 38-то Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание. Цитирам само чл. 1:
    „Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция. (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.“

  6. Pingback: Bulgaria: Bloggers Discuss the Soviet Army Monument in Sofia · Global Voices

  7. Още от зората на демокрацията подкрепям идеята за премахването на всички символи, олицетворяващи съветската окупация, в това число Паметника на съветската армия, както и паметника на Альоша в родния ми Пловдив! Да, никога не трябва да се забравя комунистическото и съветското зло, затова би било добре да се запазят тия ужасяващи символи, но…..в специално предназначени за целта места – Музеи на злото, където новите поколения да се запознаят с ужаса, преживян от дедите им!
    Но за съжаление, българският народ като цяло, е настроен левичарски, сантиментално-комунистически и проруски /просъветски/, така, че не може да се очаква масова подкрепа на тази инициатива……Ами, да……хората си плачат за соца, за бай Тошо, за „станциите“ по морето, за „работещите предприятията“, за мавзолея на „др.“ Димитров и…….сега ще си бранят грозното окупаторско чучело, поставено насред София……..Дано доживеем……някога да видим София……СВОБОДНА от комунизъм и СССР!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар